Een geheime reis door Nederland

Stap 1:
Pak de volgende spullen uit de kist.
– Grote bord met cijfers.
– Rekenmachine
– Koker met wijzers
– Bakje met cijfers 1 t/m 20.

Stap 2:
Probeer door goed lezen van het onderstaande verhaal de volgorde van de cijfers te ontdekken. Deze volgorde kan je ontdekken door te meten en rekenen. 
Gebruik het bakje met de cijfers om de juiste volgorde van de reis op tafel neer te leggen. 

Tips:
– Leg de wijzers uit de koker alvast op volgorde van groot naar klein. 
– Gebruik het gekleurde stokje om de wijzer gelijk te houden met het startpunt. Vanuit het huidige punt, kan je dan een cirkel trekken om het volgende punt te vinden. 

Stap 3:
Om je een klein beetje op weg te helpen lees je hieronder dat je begint op ‘locatie 1’! Vanuit daar is er 80 kilometer afgelegd.
Dit is dus 80 x 1,5mm = 120 mm. Dat is dus 12 centimeter.
Pak dus de wijzer van 12 centimeter en steek het stokje zowel door de wijzer als van nummer 1. Als je vanuit daar gaat ronddraaien, kan je ontdekken dat je precies bij locatie 12 uit komt.
Dat is dus je volgende punt. 
Om alles goed bij te kunnen houden, kan je een reeks met cijfers op tafel neerleggen uit het bakje ‘cijfers 1 t/m 20’.

Je hebt dus nu liggen:   1 12 
Je speelt nu dus verder vanaf punt 12.

Stap 4
:

App deze volgorde naar het telefoonnummer waar jullie eerder in dit spel al contact mee hadden.
De manier van appen is steeds een cijfer, dan een spatie, dan weer een cijfer. Dus: 1 2 3 4 5 6 enzovoorts… maar dan in de volgorde die jullie hebben ontdekt.

Geheime reis door Nederland - Joost Breetvelt - Stop de bom - Escaperoom kist

Een geheime reis door Nederland

Omdat een bom maken natuurlijk in het diepste geheim moet gebeuren zijn alle onderdelen die nodig zijn voor het ontwikkelen op diverse plekken in Nederland gekocht. Dit om totaal onder de radar te blijven en niet op te vallen. Aan jullie de taak om te reconstrueren op welk locatie-nummer ieder onderdeel voor de bom gekocht is.

– Om het begin makkelijk te maken zal ik jullie vertellen dat de buzzer (ja… dat irritante piepje wat je steeds hoort) gekocht is op locatie 1.

– Vanaf daar werd er 80 kilometer afgelegd om een aan/uit-schakelaar te kopen die werkt met een sleutel.

– Toen was het 196 kilometer reizen om een 12-volts oplaadpunt te kopen voor de stroomtoevoer.

– Vervolgens werd er een kort tripje gemaakt van 12 kilometer om een batterij-percentagemeter te kopen. Deze gebruik je om te zien hoeveel stroom de batterij nog heeft.

– Natuurlijk moest er een LCD-schermpje komen, waarop allerlei informatie af te lezen is. Om deze te kopen moest er 56 kilometer gereisd worden.

– Om de bom te ontmantelen moeten jullie straks een code intoetsen op de keypad. De keypad werd gekocht op 110 kilometer afstand van het vorige punt.

– Ook zie je op de bom steeds lampjes knipperen. De oranje lampjes werden eerst gekocht. Hiervoor moest er 63 kilometer afgelegd worden.

– Ook de blauwe lampjes werden aangeschaft. Omdat het verdacht was om dat op dezelfde plek te kopen, kocht ik deze in een dorpje wat 22 kilometer verderop ligt.

– Vervolgens moest ik een wat langere reis maken, namelijk 72 kilometer. Hier kocht ik een grote oranje knop, die je straks nodig hebt om een code te kunnen invullen.

– In deze winkel besefte ik me dat er ook een blauwe knop moest komen, maar die was nergens meer te krijgen. Hiervoor moest ik helemaal naar de andere kant van het land reizen. Alleen dit winkeltje had nog een blauwe knop! Dit tripje was maar liefst 210 kilometer!

– Omdat niet alle onderdelen voor een bom zomaar te koop zijn, heb ik er een aantal zelf moeten maken. Hiervoor kocht ik een 3d-printer. Deze kocht ik op 61 kilometer afstand van het vorige punt.

– Zo’n bom wordt op een bepaalde manier geprogrammeerd. Hij wordt aangestuurd door een mini-computertje, genaamd ‘Arduino’. Deze kocht ik in een klein dorpje wat 39 kilometer verderop ligt dan het vorige punt.

– De dynamietstaven die je om de bom heen ziet zijn gemaakt van PVC-buizen gevuld met buskruit. Deze spullen kocht ik op een afstand van 130 kilometer van de vorige locatie.

– Omdat alle bommen natuurlijk knalrood zijn, kocht ik bijpassende verf in een bouwmarkt die 90 kilometer verderop lag.

– De batterij die dit alles aanstuurt is een speciaal geval. Hij moet zowel stroom kunnen leveren als opgeladen worden op hetzelfde moment. Deze 12-volt batterij kocht ik in een gespecialiseerde winkel die zich bevond op 145 kilometer van de plek waar ik de batterij kocht.

– Omdat niet alle onderdelen die nodig zijn om de bom te maken kunnen werken op 12-volt, moest er een omvormertje komen, die zorgt dat de stroom gedeeltelijk omgezet wordt naar 5-volt. Deze omvormer kocht ik op een afstand van 17 kilometer vanaf het vorige punt.

– Nog een klein stukje verderop kocht ik PVC-lijm, zodat ik mijn 3d-geprinte doppen op de PVC buizen kon lijmen. Wel zo handig, omdat anders natuurlijk het buskruit eruit valt. Deze supersterke PVC-lijm kocht ik in een winkeltje dat 33 kilometer verderop lag.

– Toen ik alles in elkaar aan het zetten was, bleek dat je de helderheid van het LCD-scherm moet instellen met een Potential-meter. Hiermee kan je bepalen hoe licht of hoe donker het scherm is. Deze meter moest ik dus ook nog kopen. Ik vond dit onderdeel in een winkeltje op een afstand van 103 kilometer afstand vanaf het laatste punt.

– Natuurlijk moesten alle onderdelen met elkaar verbonden worden. Hiervoor was echt mega veel draad nodig. Dit draad kocht ik in een winkel die allerlei verschillende soorten kleuren en diktes had. Deze winkel bevond zich wel heel ver weg, maar het was het waard. Ik moest 260 kilometer reizen om al het draad te kopen wat ik nodig had voor mijn project.

– Als laatste had ik ‘soldeer’ nodig. Dit spul wordt vloeibaar als je het met een soldeerbout verhit en kan gebruikt worden om verschillende draden aan elkaar te maken. Je kan hiermee bijvoorbeeld een draadje aan het LCD scherm vastmaken. Het soldeer, speciaal geschikt voor kleine oppervlaktes zoals printplaatjes, kocht ik op een afstand van 46 kilometer vanaf het vorige punt.

– Dit punt is tevens het eindpunt van mijn reis geweest. Hier heb ik de bommen in elkaar gezet.

Hint voor spel 4:

App: ‘RBreishulp‘ naar het whatsapp nummer waar je eerder contact mee had.
Let op: een hint vragen levert 5 minuten straftijd op!